Monday 20 April 2015

Meloe violaceus (Májka fialová)

Májka fialová je chrobák z čeľade májkovité (Meloidae). Má skrátené krovky, ktoré len z časti zakrývajú zadoček. Dospelá májka dosahuje veľkosť 10 – 40 mm. Samičky sú väčšie ako samčekovia, pretože majú bruško plné vajíčok, samička nakladie až 10 000 vajíčok.

Vývoj májky je dosť komplikovaný a spôsobuje, že májky sú pomerne vzácne. Z vajíčka sa vyliahne malá larva (triungulinus), ktorá sa na kvete, prichytí k včele alebo čmeliaku. Larva sa živí včelími vajíčkami. Potom sa premení na larvu druhého štádia. Tá sa živí larvami včiel a medom. Dvakrát sa zvlieka. Neskôr sa premení na na larvu tretieho štádia, ktorá prezimuje. Na jar nasleduje premena na larvu štvrtého štádia, ktorá sa zakuklí a z kukly sa vyliahne dospelý chrobák. Dospelá májka sa živí rastlinnou potravou.

Májka v nebezpečenstve, vylučuje žltkastú tekutinu - hemolymfu, ktorá sa podobá olejovým kvapkám. Obsahuje prudko jedovatý alkaloid kantaridín. Môže byť smrteľný aj pre človeka už pri dávke 30 mg. Jed bol v minulosti používaný travičmi. Postihnuté miesto sa ťažko hojí.

Májka patrí na Slovensku medzi chránené živočíchy a je zaradená medzi druhy národného významu. Spoločenská hodnota jedného jedinca je 90 eur.


Zdroj:Wikipedia

No comments:

Post a Comment